Ga naar de inhoud

Theo en Marjo hadden een wel heel speciale wandeling uitgezet deze keer ……….. we zijn in een gangenstelsel geweest!    Fe-no-mi-naal!

Vlakbij het mooie Château Neercanne bevindt zich één van de mooiste bewerkte mergelgrotten ter wereld, de Jezuïetenberg. De oorsprong van de grot ligt al eeuwen terug, toen de mergel gebruikt werd voor de winning van bouwsteen. Tussen 1860 en 1960 trokken de studenten van de Jezuïetenorde van Maastricht op hun verplichte vrije woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na hun studie.

Ze brachten talloze tekeningen in kleur of met houtskool aan op de vele wanden in de mergelgrot. Verder hakten en beitelden ze een groot aantal reliëfs en beelden in de mergel. De meest in het oog springende zijn de gevleugelde stieren, het Moorse Alhambra met fontein, Romeo en Julia met vijver, Christus naast Boeddha en Ramses II. Dit uniek onderaards museum is sinds 1996 een beschermd rijksmonument.

De gids vertelde honderduit over vanalles en nog wat. Of het nou ging om het ontginnen van mergel, de betekenis van de tekeningen en reliëfs of de anekdotes die er net zo goed bij horen.

De geadviseerde jas of trui was een goede tip, temperaturen van net 10 graden zijn zelfs in deze tijd erg laag 🙂