Wandelen in Stevensweert, 22 maart 2019

Vrijdag 22 maart 2019 zijn we gaan wandelen vanuit Stevensweert op de parkeerplaats aan de Sportlaan naast de tennisvelden.

Stevensweert is een oud vestingstadje met ongeveer 1700 inwoners. De plaats ligt op een eiland tussen twee Maasarmen: de Oude Maas en de Nieuwe Maas. Stevensweert heeft een rijke geschiedenis.

Vanwege de strategische ligging kozen de Spanjaarden in 1633 tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) het eiland Stevensweert uit voor het aanleggen van een sterke vesting. Er kwam een systeem van wallen, grachten en ravelijnen, dat heel meetkundig werd uitgezet. Bij de bouw van de vestingwerken werd rekening gehouden met de uitvinding van het buskruit. Gemetselde muren boden geen afdoende bescherming tegen de vuurkracht van de kanonnen. Brede dijken van aarde konden de kogels wel opvangen. Daarom werd Stevensweert omringd met een hoge aarden wal met daarin zeven uitspringende punten (bastions). Rondom deze wal werd een brede gracht uitgegraven met vijf verdedigingseilanden (ravelijnen). Aan de buitenzijde van deze gracht lag de buitenwal. Daaromheen werden in 1705 nog eens vijf extra bastions aangelegd. Bijna aan het einde van de wandeling komen we door het enige overgebleven bastion en ravelijn.

De wandeling is ± 6,7 km lang en loopt over vrij vlak en voornamelijk onverhard terrein.

De pauzeplaats is na 3,7 km bij Brasserie de Hompesche Molen aan de Molendijk 6 Stevensweert. We zullen daar aankomen tussen 14.00 en 14.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Theo Donders en Marjo Crijns

Nieuwsberichten